201708.30
0

19ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ)

in Events

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά την εναρκτήρια τελετή, ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου καλωσόρισε τους συνέδρους, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αδάμος Αδάμου, εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομου Β’ και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού κ. Τέρενς Νικόλαος Κουίκ. Το Συνέδριο χαιρέτισαν, επίσης, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ κ. Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και η Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ κα Αντωνία Μιχαηλίδη.

Απ’ όλα τα μέρη του κόσμου, άνθρωποι κάθε ηλικίας ήρθαν ξανά στην ιδιαίτερη τους πατρίδα, έχοντας στραμμένη τη σκέψη στους αδελφούς Ελλαδίτες της Ανατολικής Αττικής που δοκιμάζονται ανελέητα, δίνοντας την υπόσχεση (ενώπιον του Υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην εναρκτήρια τελετή των εργασιακών του συνεδρίου) για κάθε είδους έμπρακτη συμπαράσταση στους πυρόπληκτους αδελφούς μας.

Στη διάρκεια της διάσκεψης έγινε αναφορά στα κονδύλια της διαφώτισης και τονίστηκε η ανάγκη αύξησής τους.

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, κ. Παπαευριπίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να δημιουργηθεί ένα ταμείο για τη διαφώτιση.


Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, παίρνοντας τον λόγο, σημείωσε τον αναβαθμισμένο ρόλο του Συνεδρίου, ενώ αναφερόμενος στη διαφώτιση, τόνισε ότι είναι το μόνο όπλο που διαθέτουν οι απόδημοι, κυρίως στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε στο εθνικό μας θέμα.


Η Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΝΕΠΟΜΑΚ κ. Αντωνία Μιχαηλίδη ευχαρίστησε τον Επίτροπο Προεδρίας και τους συνεργάτες του για το φετινό Συνέδριο, χαρακτηρίζοντάς το ως πολύ επιτυχημένο κυρίως για τη νεολαία. Όπως είπε η κα Μιχαηλίδη, φέτος συμμετείχαν περίπου 40 νέοι από χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Νότιος Αφρική, η Ζιμπάμπουε, η Γερμανία, η Ισπανία και η Ελλάδα. Όπως είπε, οι νέοι «ήρθαν εδώ με ελάχιστη αντίληψη για το τί είναι το συνέδριό μας και έφυγαν εμπνευσμένοι», αφού είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τις ρίζες και την ιστορία τους, το κυπριακό πρόβλημα και το ζήτημα των αγνοουμένων.

Κατά το κλείσιμο, μια ξεχωριστή μουσική έκπληξη επιφύλαξε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μας, Ανδρέας Παπαευριπίδης!

Η Νεανική Χορωδία Έδεσσας υπό την διεύθυνση του μαέστρου Γιάννη Γκουράνη ηχογράφησε ειδικά για την ΠΟΜΑΚ, το Χρυσοπράσινο Φύλλο του Μίκη Θεοδωράκη, που αποτελεί ύμνο για την Κύπρο μας.