201608.30
0

26ο Συνέδριο του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ

in Events

Με μεγάλη επιτυχία και ιδιαίτερη συμμετοχή από την νεολαία, ολοκληρώθηκε το 26ο Συνέδριο του Κεντρικού Συμβουλίου ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ

Κατά την εναρκτήρια τελετή χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Επίτροπος για Ανθρωπιστικά θέματα και θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Ανδρέας Παπαευριπίδης, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Φίλιπ Κρίστοφερ, και η Πρόεδρος της Νεολαίας Αποδήμων Κυπρίων Αντωνία Σαββίδη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «αυτό που καταγράφουμε, μέσα από την εντατικοποίηση του διαλόγου, είναι σημαντική πρόοδος σε μεγάλο αριθμό κεφαλαίων».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Ανδρέας Παπαευριπίδης, αναφέρθηκε στις συνέπειες του Brexit, λέγοντας ότι η ομογένεια ξεκινά από το μηδέν στις σχέσεις της με τη νέα Κυβέρνηση της χώρας.

Πέραν των ιστορικών σχέσεων, θα δοθεί βαρύτητα στο να αποκτήσει τη σωστή θέση στο Κυπριακό, αλλά και απέναντι στην Τουρκία, είπε.

Ο κ. Παπαευριπίδης δήλωσε ότι οι απόδημοι φεύγουν από την Κύπρο με ένα αίσθημα αισιοδοξίας για δυο λόγους, καθώς η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται, αν και όπως είπε, χρειάζονται αρκετά ακόμη να γίνουν, ενώ έχουν ανοίξει νέες προοπτικές στα θέματα ενέργειας.

Αναφερόμενος στο εθνικό θέμα, είπε ότι η αντιμετώπιση της Τουρκίας δεν είναι εύκολο ζήτημα, καθώς πρόκειται για μια χώρα που αντιδρά με απρόσμενους τρόπους, ενώ η κατάσταση που επικρατεί ανησυχεί όλους όσους μπορούν να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στη λύση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ αναφέρθηκε στο θετικό ρόλο που διαδραμάτισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους την Exxon.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε πως οι απόδημοι αποτελούν τους καλύτερους αντιπροσώπους μας στο εξωτερικό, αφού, όπως είπε, στις χώρες που έχουν ριζώσει έχουν καταφέρει να ενσωματωθούν με επιτυχία, χωρίς όμως να απεμπολήσουν τους δεσμούς και τη σύνδεση με την ιδιαίτερή τους πατρίδα.

Με τη σειρά του, ο Επίτροπος Προεδρίας χαρακτήρισε την προσφορά των αποδήμων πολύτιμη, τονίζοντας πως όλα αυτά τα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ο ρόλος τους αποδείχθηκε αποφασιστικής σημασίας στις προσπάθειες διαφύλαξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και προώθησης των θέσεών μας στα διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ο Διευθυντής Υπηρεσίας Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων κ. Λεωνίδας Μαρκίδης δήλωσε πως το φετινό συνέδριο είναι αφιερωμένο στην παγκόσμια νεολαία των αποδήμων μας, στη ΝΕΠΟΜΑΚ. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Είναι κοινή αντίληψη ότι στους νέους μας βασίζεται η ομαλή και απρόσκοπτη συνέχεια των ιστορικών οργανώσεων της κυπριακής διασποράς».