201807.28
0

27η ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΟΜΑΚ – ΠΣΕΚΑ 25-28/7/2018

in Events

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Νεολαίας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΝΕΠΟΜΑΚ) και της Συνεδρίας του Κεντρικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπριών – Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ), στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, στις 25 Ιουλίου 2018, ενώ οι εργασίες αναμένεται να διαρκέσουν έως και τις 27 Ιουλίου 2018.

Ο Ν. Αναστασιάδης προέβη σε αναλυτική αναφορά σε σχέση με τις εξελίξεις στο Κυπριακό Ζήτημα. Όπως υποστήριξε, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής και με συγκροτημένη και συγκεκριμένη στρατηγική και στόχους πέτυχε να προσδώσει αναβαθμισμένο κύρος στην Κύπρο, καθιστώντας την ένα αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας, περιφερειακό πυλώνα πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συνεργασίας, καθώς και ως συνεισφορέα ασφάλειας στην περιοχή.

Ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε τη βούληση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να συναντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και τις επιδιώξεις της Τουρκίας που επικρατούν τα τελευταία 44 χρόνια.

Η τελετή ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Προεδρικού Επιτρόπου, Φώτη Φωτίου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας-αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Τέρενς Νικόλαος Κουίκ και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, Παναγιώτης Σεντόνας. Την τελετή έναρξης προσφώνησαν η Πρόεδρος της ΝΕΠΟΜΑΚ, Αντωνία Μιχαηλίδη, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, Ανδρέας Παπαευριπίδης και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ.

Ο Α. Παπαευριπίδης, απευθυνόμενος αρχικά στους νέους αποδήμους, εξέφρασε περηφάνεια και σεβασμό για το έργο της ΝΕΠΟΜΑΚ για το εθνικό πρόβλημα και για τις ενέργειες που αποσκοπούν στη διατήρηση των δεσμών των νέων που διαμένουν στο εξωτερικό με την Κύπρο, τονίζοντας ότι στόχος της ΠΟΜΑΚ είναι η μεταλαμπάδευση της αγάπης και των αξιών προς τη νέα γενιά, καθώς και της προσφοράς απαραίτητων εφοδίων, για την ανάπτυξης τους.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο υπογράμμισε ο Α. Παπαευριπίδης ότι αποτελεί υψίστη προτεραιότητα για τους απόδημους, καθώς, όπως υποστήριξε, είναι αδύνατος ο συμβιβασμός με τις υφιστάμενες συνθήκες. Παρά την προκλητικότητα της Τουρκίας, εξέφρασε την πρόθεση συνέχισης, με περισσότερη αποφασιστικότητα, διεκδίκησης των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και την απελευθέρωση της Κύπρου. Ο καθένας, από οποιαδήποτε θέση και αν βρίσκεται, να κρατά ψηλά το πρόβλημα της Κύπρου μέχρι την τελική δικαίωση, τόνισε ο Α. Παπαευριπίδης και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να εργάζονται με ενότητα, σε όλα τα μείζονα ζητήματα, που αφορούν την Κύπρο.

Ο Φ. Φωτίου, αφού ευχαρίστησε τις συλλογικές οργανώσεις των αποδήμων για τη διαχρονική προσφορά τους προς την Κύπρο, τόνισε ότι ο ρόλος των αποδήμων, ιδιαίτερα μετά την τουρκική εισβολή, υπήρξε αποφασιστικής σημασίας στους αγώνες για την απελευθέρωση της Κύπρου.

Η Α. Μιχαηλίδη είπε ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο της ΝΕΠΟΜΑΚ συμμετέχουν περίπου 120 σύνεδροι από διάφορες χώρες παγκοσμίως, ενώ τόνισε ότι η ΝΕΠΟΜΑΚ φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής, αναπτύσσοντας και προωθώντας δράσεις για νέους της Κύπρου, με απώτερο στόχο την παροχή κάθε δυνατής διευκόλυνσης στους απόδημους νέους για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

Ο Φ. Κρίστοφερ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, εξέφρασε τη διακαή επιθυμία των αποδήμων Κυπρίων για την τελική διευθέτησή του, συνεχίζοντας οι ομογενείς τον αγώνα στις χώρες διαμονής τους, αναπτύσσοντας δράσεις και ασκώντας πιέσεις σε αξιωματούχους, προσθέτοντας ότι οι συλλογικές οργανώσεις της παροικίας, προωθούν και εξελίσσουν συνεργασίας με αντίστοιχες ομάδες άλλων κρατών, ενισχύοντας τη θέση της Κύπρου.

Για τους νέους της διασποράς, ο Π. Σεντόνας τόνισε ότι η ιδέα του κοσμοπολιτισμού είναι το μεγάλο τους πλεονέκτημα, τονίζοντας ότι για την Κύπρο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι, δεδομένου ότι αποτελούν μια από τις πιο δημιουργικές της ομάδες.

Ο Τ. Νικόλαος Κουίκ, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένος και ευχαρίστησε την Κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου για την υποστήριξη όσων επλήγησαν από τις πυρκαγιές στην Αθήνα, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι αλληλέγγυα στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος, απαλλαγή από την κατοχή, αποχώρηση του κατοχικού στρατού και επανένωση του τόπου και του λαού.

Ο Δ. Συλλούρης, καλωσορίζοντας τους εκπροσώπους των απόδημων Κυπρίων, εξήρε τον ρόλο της ομογένειας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού: «Η στήριξη και βοήθειά σας είναι πολύτιμη και πολυδιάστατη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι δεσμοί σας με την Κύπρο, όχι μόνο δεν έχουν αποδυναμωθεί, αλλά αντίθετα, διαρκώς ενισχύονται και αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική».