202108.12
0

Η Αιματοβαμμένη Διαδήλωση

in News
25 Χρόνια από την δολοφονία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού

Απόγευμα της 11ης Αυγούστου του 1996, όταν πραγματοποιούνταν μια ειρηνική, αρχικά, διεθνής διαμαρτυρία μοτοσικλετιστών για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Βόρειας Κύπρου από την Τουρκία.

Η αιματοβαμμένη διαδήλωση 

Ο Τάσος Ισαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει ένα καταδιωκόμενο φίλο του, εγκλωβίστηκε και ξυλοκοπήθηκε  μέχρι θανάτου από πολίτες και αστυνομικούς του ψευδοκράτους.

Ο Τάσος Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή 95 μέτρα από την την ελληνοκυπριακή πλευρά και 32 από την τουρκοκυπριακή, σύμφωνα με την έκθεση του OHE. Από τη γενικευμένη συμπλοκή στη νεκρή ζώνη τραυματίστηκαν συνολικά 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 μέλη της ειρηνευτικής δύναμης.

Η άνανδρη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού 3 μέρες μετά την δολοφονία του Ισαάκ

Η κηδεία του Τάσου Ισαάκ έγινε με πάνδημο τρόπο στις 14 Αυγούστου. Τραγική φιγούρα η σύζυγός του, που ήταν έγκυος στο πρώτο τους παιδί. Μετά την κηδεία, μία ομάδα από διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα της Δερύνειας για να εναποθέσουν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της δολοφονίας του Tάσου Iσαάκ. Η σκηνή μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν εμφανίστηκε μια ομάδα «Γκρίζων Λύκων» και άρχισαν τον πετροπόλεμο. Ξαφνικά βγήκε μπροστά από τους διαδηλωτές ο οργισμένος ξάδελφος του Σολωμός Σολωμού, 26 ετών, και ξεφεύγοντας από τους Κυανόκρανους πέρασε στη νεκρή ζώνη και προσπάθησε ν΄ ανέβει σε έναν ιστό για να κατεβάσει την τουρκική σημαία από το φυλάκιο της «Πράσινης Γραμμής», ενώ άλλοι διαδηλωτές προσπάθησαν να τον αποτρέψουν. Τούρκοι ελεύθεροι σκοπευτές από το απέναντι τουρκικό φυλάκιο τον πυροβόλησαν και ο Σολομών Σολωμού έπεσε νεκρός από σφαίρα στο λαιμό.

Ο μαυροφορεμένος Αύγουστος 

Ο Αύγουστος του 1996 έμελλε να μείνει χαραγμένος στη μνήμη του κάθε Κύπριου. Ο Τάσος Ισαάκ δολοφονήθηκε στις 11 Αυγούστου 1996 από τους Τούρκους εθνικιστές γκρίζους λύκους και αστυνομικούς του ψευδοκράτους. Δολοφονήθηκε βίαια και άνανδρα επειδή διαδήλωνε υπέρ της ελευθερίας και κατά του Τούρκου εισβολέα. Τραγική φιγούρα η γυναίκα του καθώς και οι συγγενείς και φίλοι και μαζί τους συγκλονισμένη όλοι η Κύπρος και η Ελλάδα. Ένα θλιβερό γεγονός που έκοψε άδικα το νήμα της ζωής σε δύο νέους ανθρώπους. Εκείνος ο Αύγουστος πρόσθεσε άλλο ένα σκοτεινό κεφάλαιο στην ήδη θλιβερή ιστορία της Κύπρου. 

Η αργοπορημένη «απόδοση» της δικαιοσύνης

Στις 24 Ιουνίου 2008 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ένοχη την Τουρκία για τις δολοφονίες Σολωμού και Ισαάκ. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για την παραβίαση του 2ου άρθρου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δηλαδή δεν προχώρησε σε ενέργειες για την εύρεση των ενόχων. Επίσης επιδίκασε χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του Ισαάκ.